AsstrA świadczy pełen zakres usług logistycznych i transportowych, niezbędnych do wykonywania międzynarodowych przewozów sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych. Kakao — to podstawowy surowiec do produkcji czekolady i innych artykułów spożywczych, zawierających czekoladę. Sproszkowane kakao stosowane jest również w celach kosmetycznych. Rynek surowców pozyskiwanych z kakao wykazywał zdecydowany wzrost w ciągu kilku ostatnich lat. Zgodnie z ocenami ekspertów w ostatnich latach wzrósł rynek produkcji czekolady, wzrósł udział wyrobów czekoladowych w handlu zagranicznym. Odpowiednio wzrosła i wielkość przewozów w danym segmencie. Firmy, zajmujące się surowcami pozyskiwanym z kakao, opanowują nowe rynki zagraniczne i tworzą nowe systemy logistyczne. AsstrA pomaga swoim klientom zorganizować stałe dostawy sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych w ramach przewozów międzynarodowych.
Nasza firma organizuje przewozy kakao za pomocą różnych rodzajów transportu w regionie Europy, WNP, krajów nadbałtyckich, Bałkanów, Azji Południowo-wschodniej i Środkowej. Nasi doświadczeni pracownicy biorą pod uwagę potrzeby klienta i parametry ładunku, przygotowują optymalną trasę dostawy i obliczają koszty transportowania ziarna kakaowego i sproszkowanego kakao. AsstrA organizuje dostawę dowolnych ładunków w uzgodnionych terminach bez względu na geografię trasy przewozu. Dzięki owocnej współpracy z międzynarodowymi firmami transportowymi, jesteśmy w stanie prowadzić elastyczną politykę cenową i utrzymać szwajcarski poziom obsługi.
Więcej informacji
-
Surowce pozyskiwane z kakao należy do kategorii najbardziej ‘wrażliwych’ ładunków, poddawanych wpływowi niesprzyjających czynników zewnętrznych. Jest to produkt higroskopijny, który łatwo wchłania wilgoć i parę wodną z powietrza. Poza tym, sproszkowane kakao wchłania obce zapachy; jest skłonne do samorozpuszczania się (autolizy) (samorozpuszczanie się tkanek pod wpływem specjalnych enzymów), do samonagrzewania się, gnicia i pleśnienia. Wrażliwość na oddziaływania zewnętrzne powoduje konieczność ścisłego przestrzegania wszystkich warunków przewozu sproszkowanego kakao i przewozy ziarna kakaowego.
Sproszkowane kakao przedstawią sobą lepki płyn, otrzymywany w rezultacie rozdrobnienia obrobionego cieplnie i oczyszczonego ziarna kakaowego. Jako tara do przewozu sproszkowanego kakao wykorzystywane są wielowarstwowe torby i inne opakowania, zapewniające szczelność i ochronę sproszkowanego kakao przed zgubnym oddziaływaniem otaczającego środowiska. Jako tara do transportu ziaren kakaowych używane są szczelne worki z naturalnych grubych włókien (juta, sizal). Mocne opakowanie pozwala zachować właściwości użytkowe towaru. Surowce pozyskiwane z kakao transportowane są w przewietrzanych kontenerach z naturalną wentylacją (tak zwane ‘coffee-kontener’).
Ważnym warunkiem przewożenia jest przestrzeganie minimalnych zakresów zawartości wody, zarówno w samym produkcie, jak i w tarze, i w powłoce powierzchni kontenera. Powierzchnie kontenera powinny być suche i czyste, zawartość procentowa wilgoci w nich nie powinna przekraczać ustalonych zakresów. Utrzymanie określonego poziomu wilgoci pozwala na uniknięcie dodatkowego tworzenia się pary wodnej wewnątrz kontenera i zapobieżenie psuciu się i gniciu sproszkowanego kakao. W uniknięciu strat z powodu wchłaniania wody i w zapewnieniu suchości produktu pomaga papier do pakowania, którym pokrywana jest tara z surowcami pozyskiwanymi z kakao. Do regulowania poziomu wilgoci wewnątrz kontenera, wykorzystywane są również specjalne filtry o właściwościach przeciwutleniających lub nie tkankowe materiały izolacyjne. Stosuje się dostawę w standardowych kontenerach ISO i na otwartych platformach (flat-rack container). Ostatnia metoda, pozwala na obniżenie kosztów operacyjnych transportu w porównaniu z wykorzystywaniem bardziej kosztownych wentylowanych kontenerów, chociaż jest najmniej bezpieczna.
Zasady przewozu sproszkowanego kakao przewidują także specjalne warunki i procedury obsługi takich ładunków. Szczególnie, nie jest dozwolone stosowanie urządzeń załadunkowo-rozładunkowych, które mogą uszkodzić opakowanie z towarem. Szczególny sposób wykonywania prac załadunkowo-rozładunkowych ustalany jest w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych (śnieg, deszcz, wysoka wilgotność). W takich przypadkach ładunek trzeba chronić przed przypadkowym zamoczeniem i przed wysoką wilgotnością powietrza, aby uniknąć pleśnienia i gnicia. AsstrA wnikliwie śledzi zmiany w wewnątrzrosyjskich i międzynarodowych regulacjach dotyczących przewozów ładunków artykułów spożywczych i innych produktów, i zapewnia bezpieczną i szybką dostawę, wychodząc z cech każdego konkretnego towaru.
-
Przewóz sproszkowanego kakao wymaga wykorzystywania dostosowanych środków transportu: morskiego, kolejowego, lotniczego i drogowego. Konkretny środek transportu powinien odpowiadać określonym warunkom: powinien być suchy, chłodny, wentylowany i bez zapachów. Na przykład, w procesie przewozu morskiego ziaren kakaowych w workach transportem morskim, ładunek umieszczany jest pod pokładem w dostatecznej odległości od źródeł ogrzewania. Wysoka wilgotność powietrza powoduje samonagrzewanie się produktu i prowadzi do późniejszego samorozkładu (autolizy).
Aby uniknąć odziaływania wilgoci, w trakcie rozmieszczenia ładunku podejmowane są specjalne środki. Na przykład, w przypadku przewozu morskiego ładunek należy umieszczać na wewnętrznym pokładzie ładunkowym statku morskiego. Takie rozmieszczenie sprzyja zmniejszeniu ryzyka powstawania kondensatu. Kakao wyróżnia się dużą wrażliwością na gwałtowne wahania temperatury: obniżenie temperatury powietrza poniżej zera stopni Celsjusza, a także znaczne istotne codzienne wahania temperatury, prowadzą do zepsucia się sproszkowanego kakao i uniemożliwiają jego późniejsze wykorzystanie, jako surowca do produkcji artykułów spożywczych.
Aby uniknąć niekorzystnego wpływu zewnętrznych warunków pogodowych, towar należy trzymać w zamkniętych przedziałach środka transportu. Przewóz ziaren kakaowych i sproszkowanego kakao na odkrytej części środka transportu jest możliwe tylko w ciepłej porze roku, kiedy wahania temperatury w ciągu dnia są nieznaczne. Dodatkowe środki w celu utrzymania warunków temperaturowych w trakcie dostawy surowców pozyskiwanych z kakao nie są wymagane. Tym ni mniej, na żądanie klienta specjaliści AsstrA zorganizują transport sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych z zachowaniem określonych warunków temperaturowych .
Ważnym wymogiem dotyczącym przewozu sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych jest zamocowanie ładunku na środku transportu. Opakowanie z towarem mocowane jest w taki sposób, aby zapobiec jego ślizganiu się lub przemieszczaniu w trakcie dostawy. AsstrA pozyskuje niezawodnych partnerów transportowych, dlatego wszystkie pojazdy i przyczepy posiadają pełny komplet dokumentacji technicznej. Doświadczeni specjaliści AsstrA dobierają dostosowany środek transportu przystosowany do przewozu sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych, w zależności od właściwości ładunku i potrzeb klienta. W razie konieczności nasi pracownicy stworzą schematy dostawy multimodalnej z wykorzystaniem transportu kolejowego, lotniczego, morskiego i drogowego.
-
Pracownicy AsstrA posiadają wysokie kwalifikacje i wieloletnie doświadczenie w zakresie przewozów ładunków, jako całości, i w przewozach sproszkowanego kakao, w szczególności. Doświadczenie i kwalifikacje pomagają nam stosować indywidualne podejście do każdego zamówienia, biorąc pod uwagę specyfikę konkretnego ładunku i życzenia konkretnego klienta. Współpraca ze sprawdzonymi i niezawodnymi dostawcami usług transportowych pozwala nam na opracowywanie i wybieranie najbardziej racjonalnych tras, sprawnego koordynowania wszystkich etapów dostawy i sprawnego transportowania dowolnego ładunku w ustalonych terminach. Zakres usług AsstrA, dotyczących przewozu sproszkowanego kakao i transportu ziaren kakaowych obejmuje:
- Opracowanie projektu transportowego.
- Dobór dostosowanego środka transportu z uwzględnieniem specyfiki danego produktu.
- Opracowanie optymalnej trasy i w razie potrzeby jej weryfikacja.
- System bezpieczeństwa AsstrA. Nasza służba bezpieczeństwa sprawdza posiadanie wymaganych licencji i rejestracji u przewoźników. AsstrA współpracuje tylko z tymi firmami transportowymi, które legalnie wykonują działalność transportową dłużej niż 120 dni roboczych.
-
- WIELOLETNIE DOŚWIADCZENIE
AsstrA organizuje przewozy sproszkowanego kakao od ponad 20 lat. W tym czasie nasza firma zgłębiła specyfikę różnych branż i obszarów działalności, dlatego każdy klient otrzymuje sprawdzone i skuteczne rozwiązanie konkretnego zadania.
- ROZUMIENIE RYNKU
Pracownicy firmy AsstrA podchodzą w sposób wykwalifikowany do rozwiązania każdego zagadnienia, związanego z transporem ziaren kakaowych i sproszkowanego kakao. Dzięki zgranej pracy naszych specjalistów, każdy klient AsstrA ma zagwarantowane bezpieczeństwo ładunku podczas transportu, czytelny i dobrze opracowany system dostaw, przestrzeganie ustalonych terminów transportowania i spełnienie wszystkich normatywów technicznych i sanitarnych.
- KOMPLEKSOWA OBSŁUGA
Doświadczeni specjaliści AsstrA zapewniają pełen zakres usług w zakresie przewozu sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych przez jednego operatora logistycznego: przewozy międzynarodowe (włączając kombinowane), wsparcie celne i dokumentowe, ubezpieczenie, usługi magazynowe, doradztwo, logistykę projektową, usługi logistyczne. Pomimo globalnej obecności w 22 krajach świata, nasza firma posiada 8 własnych agencji celnych, co pozwala nam na stałe doskonalenie i rozwijanie innowacyjnych rozwiązań logistycznych i transportowych.
- NIEZAWODNOŚĆ
AsstrA organizuje przewozy ziaren kakaowych i sproszkowanego kakao z pozyskaniem niezawodnych dostawców usług transportowych. Nasi partnerzy transportowi współpracują z nami na podstawie umów długoterminowych, co gwarantuje osiągnięcie wysokich wskaźników KPI, niezależnie od sytuacji rynkowej. Partnerzy transportowi AsstrA posiadają wszystkie niezbędne licencje i zezwolenia, umowy ubezpieczenia przewoźnika od odpowiedzialności.
- WYSOKIE GWARANCJE FINANSOWE
Koncentrujemy się na świadczeniu bezpiecznych, innowacyjnych, skutecznych usług dotyczących przewozu sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych, które odpowiadają wymaganiom międzynarodowego prawa. Odpowiedzialność AsstrA za przewożony ładunek jest ubezpieczona na 3 000 000 euro dla każdego zdarzenia ubezpieczeniowego. Ubezpieczenie zapewnia nasz wiarygodny partner Zurich Insurance Company Ltd (Szwajcaria).
- WIELOLETNIE DOŚWIADCZENIE
-
Uregulowanie prawne przewożenia sproszkowanego kakao i ziaren kakaowych komplikuje brak jednolitego międzynarodowego lub krajowego aktu prawnego, który zawierałby pełną listę przepisów dotyczących przewozu tego typu ładunków. Przepisy dotyczące przewożenia określane są dla każdego konkretnego przewozu wychodząc z tego, jakim transportem dokonywana jest dostawa, przez terytorium, których krajów przebiega trasa. W każdym konkretnym przypadku, przewoźnicy kierują się przepisami dotyczącymi przewozu drogowego, kolejowego, lotniczego lub innego transportu, międzynarodowymi konwencjami i technicznymi aktami prawnymi. Normy regulujące proces przewozu ziaren kakaowych i sproszkowanego kakao, zawarte są w licznych technicznych aktach normatywno-prawnych, dokumentach ustalających normy sanitarne, higieniczne i techniczne dotyczące przewozu produktów spożywczych, w przepisów dotyczących certyfikacji. Wszystkie te dokumenty ustalają złożony i szczegółowy sposób wykonywania transportowania surowców pozyskiwanych z kakao. AsstrA całościowo śledzi przestrzeganie odpowiednich przepisów i norm.